2009. április 10., péntek

Aillte an Mhothair

Drága, tériszonytól csak a gangon tartó otthoniak!

A minap felkerekedtünk, és hajnal hasadtával megkerestük Írország legmagasabb tengerparti szikláit. Ezek az ominózus Cliffs of Moher, Aillte an Mhothair, ami annyit tesz, hogy sziklák a rom mellett. A névadás viszonylag meglep.

-John, láttad a sziklákat?
-Melyikeket?
-Ott a romnál, nem messze.
-Ja, tudom, a legmagasabbat a szigeten? Igen, emlékszem.

Ha én adnám a neveket, de sajnos nem tehetem, lehet, hogy inkább a romot hívnám úgy, hogy a legmagasabb szikla melletti rom. De mindegy. Ettől függetlenül nagyon jó ötleteim vannak még helységnevekre. Például Corkot átnevezhetnénk Andrewandadamland-nek. Khmm..

Alapvetően turistaattrakció, UNESCO világörökség, anyám tyúkja. A kiépített rész kimondottan borzalmas, tíz méterre se lehet megközelíteni a partot, nem látni szerintem semmit az egészből. Viszont ha követed a betonkeményre taposott ösvényt, akkor eljutsz az igazi partszakaszra, ahol nem választ el kőfal a látványtól. Ott azért élvezhetőbb. Mondhatni lélegzetelállítóbb. Mondhatni felfoghatatlanabbul gyönyörűbb.
A cucc 210 méter magas. Matekból tré vagyok, de azt beszéltük Évivel, hogy az 70 emeletnyi panellakás. Az 7 panel egymáson, a nagy fajtából. Az nagyon nagy. Szó mint száz állsz a tetején, és nem igazán tudod felfogni, hogy milyen mélyen van
alattad az Atlanti. Aztán így kezded sejteni, hogy azok a pici kis körömnyi hullámok akkorák mint egy busz. Meg így próbálsz következtetgetni az albatroszok méretéből (mert abból nagyon sok van) de nem igazán lehet.
Pici fehér pötty valahol nagyon lent. De aztán feltűnik, hogy a kompot is pici pöttynek látod. Nem igazán lehet érzékelni a méreteket. Nagyobbak annál.

Ja, várromok vannak a csücskén. Pardon. Annó a briteknek kicsit piri-para volt, hogy Napóleon megszállja az ír tartományt, ezért körbehúztak a part mentén valami 180 jelzőtornyot. Van egy itt is. Laza mondjuk, hagyják a fenébe szétomlani. Gondolom ez a "Britek húzták, a fene fog pénzt költeni a lebontására, hát még a tatarozására. Majd az időjárás elintézi egy idő után.."
A másikat azt nagyon szépen gondozzák, azt az O'Brienek építteték. Vicces egyébként a folklór, a helyiek azt mondják, hogy Sir Cornelius O'Brien, aki nevéhez fűződik az építmény, megelőzte a saját korát az 1800-as évek legelején, és
előrelátta, hogy a turizmus milyen jót fog tenni a népnek. Ezért áll ott a torony. Tuti.

Lényeg, hogy amit szikla és óceán címszó alatt el tudtok képzelni, az van. Barlang, lyukas sziklaszirt, irracionális szögben álló kőtömbök, oszlopként kinyúló sziklaszigetek, olyan meredek és szűk katlan, hogy nem látni bele, törött szélű zátonyok, ami fölött négy irányból csap össze a hullám, 50 méter magasra felverődő víz, amit akartok. Van.

Ha Írországban jártok, ide gyertek el. Két dolgot kell csak megoldani - a helyi busz, ami egy elég nagy cég, mivel mind a helyközieket, mind a távolságiakat intézi (ergó Volánbusz + BKV + összes vidéki város tömegközlekedése = egy nagy cég) kő kemény kettő darab buszt indít nponta a helyre, egyet reggel, egyet délben. Még meg is érteném, ha nem az egyik legnagyobb nemzeti kincsük és hírességük lenne ez a hely.
A másik, hogy ne fulladjatok bele a turistákba. Stop. Az, hogy rossz időben jöttök ki, nem megoldás. Akkor csúszik.

Ölel,

Á.


2 megjegyzés:

  1. Beírtam a keresőbe, hogy www.earth.google.com
    innen letöltöttem a Windows: Google Föld 4.3 ingyenes programot. A bal fölső sarokba bemásoltam az Ádám által említett helyneveket, pl. Cliffs of Moher. A program ráközelített a Földgömbnek az említett részére, az űrből nézve. A kis kék négyzetekre kattintva rengeteg jó fotót láttam arról a tájról. Tudom miről ír Ádám jókat, de szeretném látni Andris fotóit is.

    VálaszTörlés